top of page

FLR 2024

Actualizată în: 20 ian.

Festivalul Limba Română, ediția a III-a

 



Festivalul Limba Română este un eveniment organizat la Brașov de Uniunea Scriitorilor din România, care are drept scop promovarea limbii române literare la nivelul de fluență și expresivitate consacrat de literatura română și stoparea degradării ei în spațiul public. Propunerea organizării festivalului a venit din partea filialei Brașov a Uniuni Scriitorilor din România. Motivând prin nevoia consolidării identității culturale/ literare a Brașovului pe coordonatele pe care s-a consacrat: oraș al operei prima în crearea, dezvoltarea și promovarea limbii române literare, filiala Brașov a reușit să convingă asupra necesității organizării acestui proiect, care urmărește consolidarea punților de legătură directă între scriitorii brașoveni și scriitorii români din alte centre culturale din țară și din străinătate. În consecință, festivalul s-a impus ca un festival coordonat de Uniunea Scriitorilor din România și inclus în calendarul proiectelor Uniunii Scriitorilor din România.

Cea-a de-a treia ediție a Festivalului Limba Română a avut loc în perioada 3-4 octombrie 2024 la Brașov, a fost organizată în parteneriat cu Asociația Culturală Epithet și cu Asociația Culturală Libris și a beneficiat de sprijinul financiar al Ministerului Culturii și al societății comerciale Socorom Construct din Brașov.






Prima zi, foto: Laurențiu-Ciprian Tudor


Prima zi a Festivalului Limba Română organizat de Uniunea Scriitorilor din România (prin Filiala Brașov) a reunit în Sala „Ion Topolog” a Centrului Cultural Apollonia scriitori care au adus în dezbatere o temă vastă și provocatoare: „Limba și literatura română în lume”. Lucrările Colocviului cu această temă au fost deschise de vicepreședinte Uniunii Scriitorilor din România, Angelo Mitchievici și au continuat cu prelegerile scriitorilor Gabriel Chifu, Nicolae Prelipceanu, Iulian Cătălui, Horia Gârbea și Vasile Spiridon, într-o sesiune moderată de Cristian Pătrășconiu. 




Ziua a doua, sursă foto: Adrian Lesenciuc


În cea de-a doua zi a festivalului, amfiteatrul F 3.11 din Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” a gpzduit studenți și scriitori care au continuat dezbaterea pe tema „Limba și literatura română în lume”. Lucrările conferinței au fost deschise de rectorul Academiei, gl.fl.aer. Marius Șerbeszki. Constantin Urucu, Camelia Crăciun, Cristian Pătrășconiu și Angelo Mitchievici  au susținut prelegeri pe această temă amplă, fiind moderați de președintele filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor, Adrian Lesenciuc.

Numărul special 3/2024 al Revistei literare Libris va găzdui lucrările celor zece invitați să conferențieze în cadrul ediției a III-a a Festivalului Limba Română de la Brașov. 

În cadrul festivalului au fost acordate și premiile Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2023, prin grija societății comerciale Socorom Construct și a asociațiilor partenere. Comitetul Filialei a nominalizat, în baza vizibilității în presa literară românească, cinci cărți ale membrilor Filialei rămase în cursă pentru premiul „Cartea Anului” și a numit juriul care, conform regulamentului, trebuie să conțină cel puțin un membru al unei alte filiale a Uniunii Scriitorilor. Nominalizările la Premiul de debut au fost făcute de membrii Filialei.

Cărțile nominalizate la Premiul „Cartea Anului” au fost: Simona Antonescu, Chiajna din Casa Mușatinilor (Polirom); Mirela Bălan, Altminteri nici n-am fi trăit (Casa Cărții de Știință); Cezar Boghici, Arhipelag (Ed. Creator), Rodica Bretin, Vikingii (Ed. Creator) și Dumintru Manolache, Violoncelul de țărână (Ed. Agnos). Juriul a fost alcatuit din: Adrian Lesenciuc (președinte), Victor Constantin Marutoiu - filiala Cluj, Iulian Cătălui, Cristian Muntean și Laurențiu-Ciprian Tudor (membri).


Premiile Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2023 au fost următoarele:

  • Premiul Opera omnia: Gheorghe Postelnicu

  • Premiul „Cartea Anului”: Simona Antonescu, pentru Chiajna din Casa Mușatinilor (Polirom)

  • Premiul de debut (ex aequo): Oana Paler, Stadii (Ed. Rocart) și Anca Ianchis, Veghetorii (Ed. Creator).


Au mai fost acordate premii ale asociațiilor partenere, după cum urmează:

  • Premiul „Daniel Drăgan” pentru proză, oferit de Asociația Buna Vestire din Miercurea Ciuc, președinte Ionel Simota: Simona Antonescu, Chiajna din Casa Mușatinilor (Polirom)

  • Premiul „Mihail Sebastian” oferit de revista Poem Caffe din Brăila, președinte Luminita Dascalu: Mirela Bălan, Altminteri nici n-am fi trăit (Casa Cărții de Știință)

  • Premiul „Mira” pentru critică literară oferit de Societatea Ziariștilor și Oamenilor de Cultură „Cincinat Pavelescu”, președinte Mircea Freund-Brenciu: Cezar Boghici, Arhipelag (Ed. Creator).

  • Pentru prima dată, Asociația Culturală Libris și Editura Creator, reprezentate de Virgil Oniță si Petru Irinel Merluscă au oferit Premiul revistei literare Libris, cu care a fost răsplătită activitatea Rodicăi Bretin.






a consemnat Adrian Lesenciuc








Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

  Pentru a fi la curent cu noutățile noastre, te invităm să te înscrii mai jos.

bottom of page