top of page

Top cărți 2024

Poza scriitorului: Adrian Alui GheorgheAdrian Alui Gheorghe

Actualizată în: 21 feb.

Un top 5 al cărților citite în anul 2024? Greu de spus, greu de ales! Lista este aleatorie, este incompletă, nu reflectă nici chiar... propria opinie, deoarece memoria este apă alunecoasă, păcătoasă. Oare câte cărți am citit în anul 2024? Câte am răsfoit? Câte au fost tipărite în anul 2024, câte în anii de dinainte? Am recitit destule, în anul 2024. Uneori mă trezesc că mi-e dor de o carte, o caut, recitesc câteva pagini. E o modalitate de a mă regăsi, cel de la lectura precedentă. Am citit Kafka, din nou. Se pune ca lectură nouă? Am recitit toate traducerile din Daniil Harms, pot să le trec la lecturi noi? Am văzut serialul „Un veac de singurătate”, de exemplu, am căutat cartea apoi, să verific câteva „stări”. O carte recitită este, de fapt, o carte nouă. Pot să trec în listă și „Un veac de singurătate”? Am verificat asta în timp, fiecare lectură nouă ne pune în față o carte nouă. Un Dostoievski citit azi, ne oferă un nou Dostoievski. Dar mai putem citi Dostoievski azi? Am recitit „Mitul lui Sisisf”, al lui Camus, recent și am avut impresia că este o nouă carte, că nu am citit-o, de fapt, niciodată. Sisif cel de azi este un corporatist fericit. De ce să îl chinuim noi cu soluții... metafizice?

Am să încerc, totuși, o listă (sinucigașă!), cu cărți care pot fi recitite, care pot fi omise fiind în contact cu altele, dar care sunt, după părerea mea, de reținut. Avem viață limitată, avem o bibliotecă infinită, vorba lui Borges. După câte cărți mi-au plăcut, aș fi putut întocmi vreo treizeci de liste, fiecare dintre ele fiind convingătoare.

Dar iată lista din acest moment al memoriei imediate:

1. „Salvarea focului” (Editura „Bookzone”, 2024), de Guillermo Arriaga

2. „Mai-mult-ca-trecutul” (Editura „Humanitas”, 2024), de Ana Blandiana

3. „Poeme. O antologie de autor, 1981-2023” (Editura „Școala Ardeleană”, 2024), de Ion Mureșan

4. „Soarecele B si alte povestiri” și „Lampa. Povestiri petrilene” (Editura „Polirom”, 2024), de I. D. Sîrbu

5. „Elogiu eșecului. Patru pilde de umilitate” (Editura „Spandugino”, 2024), de Costică Brădățan



REZERVE:

1. „Arte și parte. Pentru o cultură a dialogului” („Editura pentru artă și literatură”, 2024), de Laurențiu-Ciprian Tudor

2. „Sufăr, deci exist” (Editura „Trei”, 2024), de Pascal Bruckner (cu autograf, de la FILIT!)



Nu mai explic de ce le aleg. Dacă am făcut notițe după ele, înseamnă că sunt cărți care ne pun pe gânduri, care ne îndeamnă la recitire.

de Adrian Alui Gheorghe

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

  Pentru a fi la curent cu noutățile noastre, te invităm să te înscrii mai jos.

bottom of page