top of page

Misiune și intenții

      EPITHET este un nou proiect literar, o asociație culturală și o revistă online, din Brașov. Asociația a fost gata în decembrie 2022, iar revista online își arată primele ei materiale acum. Sunt câțiva oameni care compun, în afară de mine, nucleul celor două entități. Luați împreună aceștia sunt: Liliana Ursu, Rodica Bretin, Anca Ianchiș, Iulian Cătălui, Călin Dengel, Eugen Gomboș și Florin Mureșan. Toți iubim literatura și încercăm (fiecare după puteri, talent și inspirație) să mărim frumusețea lumii și să nu-i strivim corola de minuni. Încercăm să adăugăm ceva la miracolul existenței, să îi intensificăm nimbul și să facem, atunci când e cazul, luciditatea de suportat. De aici și numele nostru: grecescul ἐπίθετον și latinescul epitheton având chiar sensul de „adăugat” sau „care e pus lângă”. Vă reamintesc și că epitet, în sens strict, este o însușire deosebită a unui obiect cu scopul de a-l prezenta într-o lumină nouă, aparte. Este un cuvânt descriptiv sau o frază cu funcție expresivă, care determină un substantiv sau un verb. Este ceea ce face cel mai bine referire la ce ne dorim.

      EPITHET este un nou proiect literar, gândit ca un pod. Un spațiu care va face trecerea de la Brașov către alte zări și de acolo înapoi. Un loc de întâlnire între autori consacrați și debutanți, dincolo de orice exclusivități, grupuri sau orgolii. Căutăm autenticitatea, talentul, noutatea. Vrem tineri (de orice vârstă). Vrem diversitate.

      EPITHET nu este o continuare a Grupul de litere-sunete-și-culori „Caii verzi de pe pereți”, apărut la inițiativa mea (în 2007) și realizat împreună cu Adrian Munteanu și Cătălin Stanciu, până în 2018. Este ceva nou, mai matur și mai hotărât, dar se așează tot în ordinea unei anume filiații a spiritului lui Daniel Drăgan. Este și motivul pentru care primul eveniment al asociației a fost cel din 20 decembrie 2022, în memoria lui, exact la aniversarea nașterii sale.

      Să fie într-un ceas bun!

    PS: „Epithet” este turcoaz din mai multe motive, dar, mai ales, pentru că, în culoarea aceasta, marea întâlnește verdele pădurilor.

 

                                                                                                                                                                           Laurențiu-Ciprian Tudor

bottom of page