top of page

Echipa redacțională

212126539_1461245230880400_7202097967117445087.jpg

Laurențiu-Ciprian Tudor, născut în 1973 la Brașov, este poet, eseist, jurnalist cultural, sociolog, trainer și educaționist. Este membru al Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România din 2014. A debutat publicistic și editorial în anul 2003. A scris până acum 8 volume de poezie: „Teama de cerc şi fuga după aripi” (2003), „Memoria clipei sărutate – 70 cupidopoeme” (2004), „Apostolu verilor” (2007), „Capul cu păsări” (2012), „Nervi” (2014), „Licantropia poftei – poemele vârstei de mijloc” (2017), „Jurnal de cuplu. A Couple’s Diary” (2019, volum bilingv, traducerea în limba engleză fiind realizată de poetele Liliana Ursu și Tess Gallagher) și „Loc de oftat” (2021). Pe lângă acestea este semnatarul a două cărți de dialog și a uneia de interviuri: „Adevărul are coaja tare – convorbiri cu scriitorul Daniel Drăgan” (2009), „365 de lămuriri în compania lui Laurențiu-Ciprian Tudor” (2019, un volum realizat împreună cu scriitorul și diplomatul Teodor Baconschi) și „Carte cu scriitori. 24 de interviuri” (2020). Laurențiu-Ciprian Tudor este prezent în antologii și are numeroase apariții în revistele culturale din România (interviuri, poezie, cronică literară). Din 2017 este secretar de redacție la Revista literară „Libris” din Brașov. În 2015 primeşte, din partea Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România, Diploma de excelenţă pentru evenimentul literar al anului 2015 (pentru organizarea primei ediţii a Taberei de poezie BRAȘOAVE), iar în 2017 și în 2019 i se decernează Premiul CARTEA ANULUI al Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România pentru volumul „Licantropia poftei – poemele vârstei de mijloc”, respectiv pentru „Jurnal de cuplu. A Couple’s Diary”. Laurențiu-Ciprian Tudor a inițiat și a coordonat, din 2007, împreună cu poetul Adrian Munteanu, Grupul de litere-sunete-şi-culori „Caii verzi de pe pereţi” din Braşov care, până în 2018, a organizat aproape lunar evenimente culturale. De la finalul lui 2022 este membru fondator al Asociației culturale și al revistei online „Epithet”. Cea mai recentă carte a sa (în curs de apariție la editura „Spandugino”) este volumul de dialog „Cartea pașilor”, realizat împreună cu poeta Liliana Ursu.

Liliana Ursu

Liliana Ursu este una dintre cele mai importante poete ale României. Este născută la Sibiu pe 11 iulie 1949. În 1972 absolvă Facultatea de limba şi literatura engleză la Universitatea din Bucureşti, apoi face specializări în ştiinţele comunicării (SUA), audiovizual (BBC) şi management (Olanda). A fost redactor al Radiodifuziunii Române (cunoscuta emisiune ,,Revista literară radio”) şi profesor asociat la universităţile americane de stat din Pennsylvania şi Louisville. A publicat şi publică cu succes, în ţară şi în străinătate, cărţi de poezie, proză, traduceri. E prezentă în multe antologii internaţionale și a avut recitaluri la prestigioase festivaluri de poezie (Struga, Barcelona, Viena, Amsterdam etc.). Este membră a Uniunii Scriitorilor din 1979. Pentru intensa activitate culturală primeşte Ordinul Meritul Cultural în grad de ,,Cavaler”, categoria I literatură. Cele mai recente cărţi de poezie primesc distincţii importante: volumul „Lightwall” este distins, în anul 2009, cu Premiul Penclubului American din Texas, „A Path to the Sea” este răsplătită cu Silver Award pentru cea mai bună carte a anului al revistei americane „ForeWord”, iar „The Sky behind the Forest” este încununată cu Premiul Societăţii Britanice de Poezie pentru cea mai bună carte straină a anului, în 1996. Este prezentă de trei ori, cu poezie, în revista „New Yorker” (27.01.1997, 10.02.1997 și 1999). Liliana Ursu și-a pus semnătura pe 33 de volume. Cea mai recent volum este cartea de dialog (cu poetul Laurențiu-Ciprian Tudor) intitulată „Cartea pașilor”, în curs de apariție la Editura „Spandugino”.

Rodica Bretin

Rodica Bretin este autoarea a peste treizeci de cărţi din domeniile fantastic-realist, istorie, paranormal, frontierele cunoaşterii. Este membră a Uniunii Scriitorilor şi a P.E.N România. A scris 11 volume de povestiri, 7 romane și 11 cărți de istorie şi din domeniul frontierelor cunoaşterii. Rodica Bretin a publicat și publică proză, eseuri și articole în cele mai importante reviste literare din România. A primit numeroase premii literare, printre care: „Premiul COLIN“ (2017, la categoria „volum de proză scurtă fantastică“ pentru „Cetatea fără trecut”, Editura Nemira, Bucureşti, 2015), „Premiul OPERA OMNIA“ (decernat la cea de-a 40-a ediţie a Convenţiei Naţionale a Cluburilor şi Autorilor de science-fiction din România, Timişoara, 2019), Premiul celei de-a 43-a Convenţii Naţionale Romcon (2022, pentru nuvela „Amurgul elkilor”) și „Premiul Daniel Drăgan“ (acordat în 2022 de Asociaţia „Buna Vestire“ din Miercurea-Ciuc şi Filiala Braşov a Uniunii Scriitorilor, pentru volumul de povestiri „Amurgul elkilor”).

Anca Ianchiș_edited.jpg

Anca Ianchiș este născută în 1976 în Brașov, fiind de profesie jurist. A lucrat în presa scrisă având experiență ca redactor de știri. Începând cu anul 2021 a publicat cronică de carte și proză scurtă în diverse reviste culturale tipărite și on-line. Este membru al Asociației Creatorilor de Ficțiune, Filiala Brașov. Este, de asemenea, membru fondator al Asociației Culturale „Epithet“ din Brașov și al revistei on-line cu același nume. Primul ei roman „Veghetorii “ a apărut în aprilie 2023 la editura „Creator”

Iulian Catalui

Iulian Cătălui n. 28 iulie 1962, la Făgăraş, judeţul Braşov. Scriitor, critic, istoric literar, eseist şi jurnalist cultural. Membru al Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România, din anul 2017. A fost profesor de istorie, realizator de emisiuni culturale, curator de filme, a publicat numeroase studii, eseuri, cronici literare, cinematografice și teatrale în Tribuna, Observator cultural, Convorbiri literare, Contemporanul, Scrisul Românesc, Hyperion, Astra, Libris, Lumină lină (New York), Discobolul, Mişcarea literară, Dealul Melcilor, Banchetul, Vatra veche, Ateneu, Scriptor, Sintagme literare, Arena literară, Utopiqa, Semne, Oglinda literară, Tribuna de Sibiu, Memoria, România pitorească ş.a.Absolvent de studii universitare de Master în Litere la Universitatea „Transilvania” din Braşov. Cea mai recentă carte: Literatura ca povară: Interviuri cu scriitori români și străini, Iași, Editura „Junimea”, 2022. În prezent este bibliograf la Biblioteca judeţeană „George Bariţiu” din Braşov, redactor cultural în cadrul revistelor literare Astra și Libris din Brașov și colaborator permanent al revistelor Tribuna din Cluj și Banchetul din Petroșani.

Calin Dengel

Călin Dengel (născut la 18 ianuarie 1981, la Ploiești) este autor de poezie și proză, președinte al Asociației pentru Cultură Urbană și Modernitate din Ploiești, de profesie medic nefrolog. A publicat, până acum, patru volume de versuri: „Tellus” (2012), „Urbis” (2016), „DEA. Epicus brevis” (2020) și „Nimbus sau ritul neîmpăcării” (2022).

Eugen Gombos_edited.jpg

Eugen Gomboș este născut în 1969 la Târgu Mureș. A absolvit facultatea de drept și profesează ca avocat, în Brașov. Este, de asemenea, absolvent al școlii populare de artă, secția pictură. Debutează în anul 1999, în Revista Asociațiunii Transilvane ASTRA, cu povestea „Cruciatul” și continuă să publice proză scurtă în diverse reviste tipărite sau online, printre care „Gazeta SF” și revista LIBRIS. Pentru o perioadă de trei ani a furnizat editorialul ziarului „Munca și cariera”. Lansează primul volum de proză scurtă în anul 2009 – „Supraveghetorii”, iar un al doilea în 2016 – „Vârful”. În 2022 revine cu un volum de eseuri și comentarii care consemnează opiniile sale relativ la unele aspecte din domeniul antropologiei, etologiei, psihologiei, politicii, moralei ș.a., având în centrul preocupărilor, omul, atât ca individ, cât și ca specie.

Florin Muresan

Florin Mureșan, născut la 23 septembrie 1973, la Brașov, este jurist, promotor cultural, terapeut cognitiv-comportamental (ABA) și sommelier. De la finalul lui 2022 este membru fondator al Asociației culturale și al revistei online „Epithet”.

bottom of page