top of page

„Femeia nisipurilor”

Actualizată în: 7 mar. 2023


Propunerea „Epithet” de săptămâna aceasta este volumul Femeia nisipurilor”, al scriitorului japonez Kobo Abe.

Cartea a fost publicată în Japonia în anul 1962, iar in 1964 a fost ecranizată în regia lui Hiroshi Teshigahara. Filmul a luat în același an Premiul pentru cel mai bun film strain la Festivalul de la Cannes.

„Femeia nisipurilor” a fost publicată pentru prima dată în limba română în 1968 la Editura pentru Literatura Universală. În anul 2018, editura Polirom a publicat volumul în traducerea Magdalenei Lewandowski-Popa.

Un tânăr profesor pasionat de entomologie, Niki Jumpei, călătorește prin deşert pentru a căuta specii rare de insecte. Rătăcindu-se, el ajunge într-un sat în care locuințele sunt cufundate în gropi mari în nisip, accesul făcându-se printr-o scară de frânghie. Bărbatul este găzduit de săteni, peste noapte, în casa unei văduve tinere. Dimineață, însă, el descoperă că scara a dispărut și că este captiv, fiind obligat să ajute femeia să scoată nisipul din groapă pentru a evita acoperirea casei. Profesorul va încerca prin toate mijloacele să evadeze.

n acest roman suprarealist și kafkian, scriitorul descrie cu finețe, simplitate și profunzime trăirile bărbatului, prizonier al unei existențe absurde. Cartea este o meditație asupra condiției umane și a fragilității existenței, fiind considerat drept unul dintre cele mai valoroase romane japoneze postbelice datorită originalității, încărcăturii simbolistice şi frumuseţii scriiturii.

Kobo Abe s-a născut la Tokyo în 7 martie 1924 și a fost romancier, prozator, dramaturg, critic literar, regizor şi fotograf. În 1948 a absolvit medicina la Universitatea Imperială din Tokyo, dar nu a practicat niciodată. Formaţia lui de medic e asociată cu meticulozitatea descrierilor și tonului detaşat, aproape clinic, al unora dintre scrierile sale. A debutat cu un volum de poezii în 1947. În 1957 îi apare romanul Fiarele se întorc acasă. Recunoaşterea internaţională i-o va aduce, însă, Femeia nisipurilor, fiind comparat cu Albert Camus şi Samuel Beckett. În 1964 publică romanul Chip străin iar în 1967 volumul Harta arsă. A scris peste zece piese de teatru, regizînd cîteva dintre ele. A regizat, cu succes, piese de Harold Pinter, Eugen Ionescu şi Samuel Beckett.


Anca Ianchiș


Volumul poate fi achiziționat de aici:








250 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page