top of page

Harper Lee

Actualizată în: 2 mai 2023


Recomandarea „Epithet” de săptămâna acesta este unul dintre romanele clasice ale literaturii americane, volumul scriitoarei Harper Lee (28 aprilie 1926 – 19 februarie 2016) „Să ucizi o pasăre cântătoare”, editura „Polirom”, 2014, în traducereaTatianei Malita. Cartea a apărut în anul 1960 și avut imediat succes (și datorită contextului istoric). A fost distinsă cu Premiul Pulitzer pentru ficțiune în 1961.

În anul 1962 romanul a fost ecranizat, în regia lui Robert Mulligan, avându-i pe Gregory Peck, John Megna si Frank Overton in rolurile principale. Filmul a câștigat trei premii Oscar: Gregory Peck, „pentru cel mai bun actor,” premiul Oscar pentru „cea mai bun decor” (alb-negru) și premiul Oscar pentru „cel mai bun scenariu adaptat”.

De asemenea, în 2007, Harper Lee a fost decorată cu ordinul Medalia prezidențială a libertății a Statelor Unite ale Americii pentru contribuția sa la literatură.

„Să ucizi o pasăre cântătoare” aduce în prin plan problemele Americii începutului anilor ’60 precum rasismul și conflictele sociale, dar și pierderea inocentei din cauza violenței la care copiii sunt expuși. Personajul principal este o fată, Scout Finch, martoră a întâmplărilor care se declanșează, în Alabama, la Maycomb, orășelul în care locuiește împreună cu tatăl și fratele ei, atunci când un barbat de culoare este acuzat că a violat o femeie albă. Cel care este numit avocat al apărării este chiar tatăl ei, Atticus.

După apariția cărții și succesul fulgerător, Harper Lee spunea. „Tot ce-mi doream era să existe cineva căruia cartea mea să-i placă îndeajuns încât să mă încurajeze să merg mai departe... Nu aveam mari speranțe, dar m-am pomenit copleșită de onoruri, iar acesta a fost, într-un fel, un lucru la fel de înspăimântător ca execuția rapidă la care mă așteptam.“


de Anca Ianchiș


Volumul poate fi achiziționat de aici:


27 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page