top of page

Epithet 1

Actualizată în: 23 feb. 2023


Primul eveniment organizat de Asociația Culturală „Epithet” a avut loc în 20 decembrie 2022, la Muzeul "Ștefan Baciu" din Brașov, în memoria lui Daniel Drăgan, dramaturg, memorialist, nuvelist, poet, publicist și scriitor român. Daniel Drăgan ar fi împlinit 87 de ani chiar în data de 20 decembrie. El a condus revistele ASTRA (1966-1968 și 1980-1990), Brașovul literar și artistic (serie nouă – 1978-1982) și Coresi (1990-1993). A înființat Editura Arania (1991-2008) și Fundația Culturală Arania (din 1996). A fost membru al Uniunii Scriitorilor, președinte al Societății Patronilor de Edituri din România (1994-1996) și a fost distins de trei ori cu premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Brașov (1984, 2002, 2004), și cu Premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor, filiala Brașov, în 2006.

Întâlnirea a fost un bun prilej de aducere aminte a unuia dintre patriarhii literaturii brașovene și a moștenirii lăsate de acesta. Scriitori ai Brașovului (Rodica Bretin, Mircea Freund-Brenciu, Iulian Cătălui, Adrian Lesenciuc, Adrian Munteanu, Cristian Munteanu, Ionel Simota și Laurențiu-Ciprian Tudor) au mărturisit despre opera scriitorului, au depănat amintiri și au vorbit despre omul care a fost Daniel Drăgan, prieten, coleg sau mentor, dar și despre perioada dificilă și deseori contradictorie a perioadei comuniste.

Evenimentul a fost unul plin de emoție chiar și pentru cei care nu l-au cunoscut decât prin opera sa, amintindu-mi de vorba care zice că un om nu este uitat câtă vreme i se rostește numele. Prin urmare, un scriitor nu este acoperit de uitare, chiar și după ce nu mai este fizic între noi, dacă mai sunt oameni care îl citesc și îi iubesc opera, datoria celor rămași fiind să se întoarcă, din când în când, la rădăcinile culturale ale locului din care se trag.

Pentru a rotunji seara, subliniind și legătura aceasta semnificativă între trecut și viitor, momentele de amintire au fost punctate de melodii inedite și nu numai, cântate de șagunistul Claudiu Benga.

Fotografii realizate de Florin Mureșan și Anca Ianchiș.

70 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page