top of page

Epithet 3

Cel de-al treilea eveniment „Epithet” a fost organizat în colaborare cu Libris și cu editura Litera și a avut loc joi, 9 martie 2023, la Librăria „Șt. O. Iosif” din Brașov. Este vorba de lansarea volumului „Greier de topaz” scris de Florin Spătaru și publicat în anul 2022, la editura „Litera”, în colecția „Biblioteca de Proză Contemporană”, coordonată de scriitoarea Doina Ruști.

Florin Spătaru s-a născut în 1983 și este prozator, poet și traducător din limbile romanice. A câștigat concursuri literare în Franța și a fost publicat în „Nouvelle Quinzaine littéraire din Paris”. Romanul „Greier de topaz” s-a aflat printre cărțile finalistele în cadrul concursului de debut al Editurii „Litera” – „Primul roman“.

Deși vorbim de un roman de debut, având în vedere experiența autorului, nu se poate spune că avem în față cartea unui debutant, ci a unui autor, deja, matur din punct de vedere al scriiturii și al temelor abordate. Cartea vorbește despre lumea de azi (deși planurile temporare sunt deseori amestecate), bătrânețe, dragoste (în toate formele ei) și despre felul în care tinerii se raportează la relațiile cu ceilalți. Cartea abundă în referințe culturale, fie că vorbim de volume importante ale literaturii universale, filme și mari regizori, muzică sau pictură, iar autorul dovedește, în acest sens, o mare versatilitate.

Despre „Greier de topaz”, scriitoarea Doina Ruști scrie, în prefață: este „un roman dens și senzual, cu o imagerie stranie, de avangardă, Greier de topaz amintește prin vervă și intensitatea emoțiilor de scriitura lui Céline, de care îl mai apropie și observația exactă, dar și viziunea sardonică, uneori. Scrisul voluptuos, inventiv, și cultura filologică fac din el un roman de raftul întâi.“.

În cadrul lansării, pornind de la volum, vorbitorii: Florin Spătaru, Laurențiu-Ciprian Tudor, Augusta Oniță-Bagoly, Alexandru Lamba și Anca Ianchiș, au problematizat pe marginea unor subiecte precum literatura de azi, schimbarea de paradigmă la nivel global, diferențele între generații sau influența marketingul asupra vânzării de carte.Fotografiile de la eveniment sunt realizate de Florin Mureșan, Cătălina Steriu și „Șt. O Iosif”:
40 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

留言

評等為 0(最高為 5 顆星)。
暫無評等

新增評等
bottom of page