top of page

Epithet 4


Joi, 23 martie 2023, în capitala Banatului a avut loc lansarea volumului (de eseuri şi comentarii) „Elementul definitoriu al condiției de om”, aparținând autorului brașovean Eugen Gomboş, membru fondator al asociației noastre. Evenimentul s-a bucurat de sprijinul librăriei Esotera şi al scriitorilor timișoreni invitați, Cosmin Neidoni şi Adrian Petru Stepan.

Sub o copertă nouă, eseurile şi comentariile propuse rămân actuale și pertinente relativ la toate domeniile abordate: filozofie, politică, antropologie, economie, morală și altele. Volumul se dorește a fi unul unitar, construit critic în jurul omului, atât ca individ, cât și specie, în încercarea de a nu-l scoate, ci, dimpotrivă, de a-l reașeza în contextul evolutiv al naturii terestre, constatând totodată, din păcate, marele rift pe care civilizarea și tehnologizarea l-au creat între om și restul naturii.

Dincolo de motto-ul cărții: „Nu ridic brațele către cei de deasupra mea, ci întind o mână către cei de dedesubt”, autorul a mărturisit că forța motrică a textului nu a fost doar dorința de a ajuta, ci și frustrarea față de ignoranța omului modern față de cultură și letargia intelectuală în care se complace.

Cum observa scriitorul și filozoful timișorean Cosmin Neidoni, pe coperta patru: „Când vorbește despre logica lumii de azi, dezvăluindu-i metehnele, Eugen Gomboș o face din perspectiva unei umanități dezirabile, a unei zări încă îndepărtate, care preia funcția unui far alexandrin. Însăși această carte și textele care o alcătuiesc par să își asume un asemenea rol. Unul de ghidaj, de jalonare grație unui fascicul luminos cu rază lungă de acoperire.”

Pe lângă prezentarea câmpului ideatic acoperit atât de titlu, cât și de conținut, invitații au subliniat acuratețea analizei – deși nu scutită de dezbateri – și precizia demonstrațiilor teoretice, specifice formației profesionale a autorului, absolvent al facultății de drept și avocat. Publicul s-a dovedit a fi interactiv și curios asupra unor aspecte concrete relevate în carte, care au fost dezbătute în cadrul unor discuții deosebit de agreabile.Fotografii cu autorul și invitații:28 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page