Vineri, 21.04.2023, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania a avut loc lansarea a două dintre cărțile lui Ovidiu Pecican (scriitor, istoric și publicist român): „Românii și Europa Mediană. Contribuții la tipologia culturală a Europei” (Polirom, 2021) și „Românii. Stigmat etnic, patrii imaginare. O căutare istorică” (Humanitas, 2022).
Evenimentul a fost organizat de LIBRIS, Universitatea Transilvania, Asociația Culturală „Epithet” și Uniunea Scriitorilor, filiala Brașov.
Alături de autor au vorbit conferențiar doctor Ruxandra Ivăncescu și conferențiar doctor Adrian Lăcătuș, președintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Brașov, Adrian Lesenciuc și Laurențiu-Ciprian Tudor (poet, eseist și jurnalist cultural).
Într-o atmosferă erudită însă relaxată, plină de umor fin și ironie au fost abordate teme dintre cele mai diverse referitoare la istoria culturală a românilor sau la particularitățile psihologiei poporului roman. Vorbim de două volume în care abordarea oferă, mai ales prin trecerea permanentă de la literatura la istorie și de la istorie la literatură, o imagine panoramică asupra subiectului explorat.
Publicul, destul de numeros, a participat la rândul său la discuții, punând întrebări care au permis autorului să nuanțeze și mai mult discursul asupra subiectelor propuse.
Ovidiu Pecican este absolvent al Facultății de Istorie-Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1985). Doctorat în istorie (1998). În prezent, este profesor universitar la Facultatea de Studii Europene, precum și cercetător la Institutul de Antropologie Culturală din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. În 2008 a fost numit ambasador național al Anului European al Dialogului Intercultural. Coautor (împreună cu Sorin Mitu, Lucia Copoeru, Virgiliu Țârău și Liviu Țârău) al manualelor de istorie pentru clasa a XI-a și a XII-a, apărute la Editura Sigma în 1999, aprobate de Ministerul Educației Naționale, dintre care primul interzis ulterior în școlile din România. Este, de asemenea, realizator de emisiuni TV („Clujul trăit", „Agartha Club", „Sarea-n bucate", „Transparențe”). Debut absolut în „Flacăra roșie” din Arad (1978). Debut editorial în 1985 în antologiile Gustul livezii, O planetă numită anticipația și Romanul românesc în interviuri. Prezent în culegeri de povestiri SF.
Este unul dintre membrii grupului Provincia, care îi include pe intelectualii ardeleni români și maghiari care militează pentru regionalizarea României.
Din 2020 a înființat la Cluj revista culturală independentă „Avalon”. Din iulie 2021 devine directorul revistei „Steaua”. Până în prezent a publicat peste 40 de volume de la scrieri istorice la critica și istorie literară, de la roma la, proza scurta sau teatru.
Fotografii de Iulian Bazarea:
Ovidiu Pecican este omul eveniment, în orice conjunctură! Felicitari!