Marţi, 23 mai 2023, Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” a găzduit conferinţa „Inteligența artificială în știință și literatură”, susţinută de cercetătorul Marius Stan, liderul programului de materiale inteligente din cadrul Laboratorului Naţional Argonne din Lemont, Illinois. Cercetătorul român, absolvent al Facultăţii de Fizică al Universităţii din Bucureşti, cu un doctorat în chimie la Academia Română, a fost cercetător principal la Laboratorul Los Alamos din New Mexico. În prezent este profesor asociat la Universitatea din Chicago şi la Northwestern University din Chicago. Marius Stan este, totodată, scriitor fiind, autorul lucrărilor „Câteva zile” şi „Un foc mic”, publicate în România, dar şi actor, cu roluri în serialele americane „Breaking Bad” şi „Crash”.
În prezent lucrează la o carte despre inteligența umană și artificială și la un roman, ambele în limba engleză. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Vestul Mijlociu, S.U.A. Anul acesta a contribuit la două volume de proză scurtă în limba română: „Marea Degringoladă Amoroasă” și „Povești călătoare”.
La conferință a participat un public numeros alcătuit, în afară de studenții Academiei, din scriitori și artiști plastici din Brașov. Aceștia au pus întrebări despre impactul inteligenței artificiale asupra științei, artei în general, literaturii în special, dar și despre consecințele posibile asupra vieții de zi cu zi.
Evenimentul a fost organizat de Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” cu sprijinul Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România şi a Asociaţiei culturale „Epithet” şi a fost moderat de prof.univ.dr. Adrian Lesenciuc, decanul Facultăţii de Sisteme de Securitate Aeriană, şi de Laurenţiu-Ciprian Tudor, preşedintele Asociaţiei „Epithet”.
Fotografii: Eugen Gomboș, Anca Ianchiș și Nae Surdu
Comentarios