top of page

Epithet 9

Actualizată în: 21 iun. 2023


Joi, 8 iunie, Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov a găzduit lansarea volumului „Cartea pașilor: convorbiri cu Laurentiu-Ciprian Tudor", de Liliana Ursu, publicat la Editura „Spandugino”, 2023. La eveniment au participat scriitorii: Liliana Ursu, Ovidiu Moceanu, Cristian Munteanu și Laurențiu-Ciprian Tudor, precum și muzicienii Liliana Iacobescu (pian) și Bogdan Alexandru Costache (vioară).

A fost un eveniment care a îngemănat trei dintre arte, respectiv: muzica, literatură și pictură (ilustrarea Psalmului 8, de către artistul-plastic Horia Țigănuș). Pentru a introduce participanții în atmosfera cărții, lansarea a început cu muzică, „Ave Maria” de Schubert, încheindu-se, rotund, cu „Ave Maria” de Bach. Muzica a ajutat la crearea unei ambianțe intime, de taină.

Evenimentul a avut parte de un public numeros, alcătuit din iubitori ai muzicii şi poeziei care au împărtășit împreună cu vorbitorii bucuria de a participa la călătoria pe care o deschide această carte de dialog. Volum despre o viață trăită, cu sens, în slujba poeziei dar și o meditație asupra condiției umane și a raportării permanente a omului la Divinitate.

Despre „Cartea Pașilor” poeta Monica Pillat spune: „Cine deschide Cartea paşilor are parte de o experienţă inițiatică. Doi poeţi în care arde flacăra duhului, Liliana Ursu, în rolul mentorului, şi Laurenţiu-Ciprian Tudor, ca discipol, stau împreună la sfat de taină, punându-și la cale şi primenindu-și sufletele. (...) Pornind de la viziunea vârstelor percepute ca nişte hărţi ascunse (opt la număr), cu o cuprindere crescătoare din ce în ce mai amplă, Liliana Ursu îl invită pe cititor să călătorească împreună cu ea în timp şi spaţiu, din copilărie în adolescenţă, din tinereţe şi maturitate până în trecutul apropiat. Succesiunea întrebărilor puse de Laurenţiu-Ciprian Tudor nu urmează strict o ordine cronologică, fiind dictată, adesea, de imboldul afectiv, de spontaneitatea afinităţilor elective sau de o logică a intuiţiei poetice. Ceea ce cucereşte pe parcursul lecturii acestei cărţi atipice, în cel mai bun sens al cuvântului, este natura palimpsestică a expunerii. În destăinuiri, Liliana Ursu include poeme, proze scurte, pagini de jurnal, dialoguri şi solilocvii, scrisul ei deschizându-se într‑un evantai de splendori artistice care ne taie respiraţia.”


Fotografii: Alina Cara și Florin Mureșan19 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page