„Al cincilea anotimp” este primul volum din seria „ Pământul sfărâmat”, o trilogie scrisă de autoarea americană Nora K. Jemisin care a fost publicat în noiembrie 2017, la editura „Paladin”, în colecția „Fantasy”, în traducerea Laurei Ciobanu. Volumul a fost distins, în anul 2016, cu premiul „Hugo” pentru cel mai bun roman.
Al doilea volum al seriei „Poarta obeliscului” a câștigat premiul „Hugo” în 2017 în timp ce cel de al treilea roman „Cerul de piatră”, a primit în 2018 premiile:„Nebula” și „Hugo”. Și ultimele două volume a trilogiei au fost publicate, de asemenea, la editura „Paladin. Este prima trilogie SF, din lume, ale cărei volume au fost premiate cu premiul „Hugo”, în trei ani consecutivi.
Nu ai cum schimba lumea „decât dacă o distrugi și o iei de la capăt.". Aceasta este esența trilogiei „Pământul Sfărâmat", de Nora K. Jemisin. Lumea romanului te prinde în mrejele ei, în speranța că nu trebuie distrusă, fiindcă omul este și lumină și iubirea după care tânjim toți.
Povestea începe cu sfârșitul lumii, un nou anotimp al distrugerii. Essun este o femeie adultă, care se întoarce acasă după o zi obositoare de lucru și-și găsește băiețelul de trei ani mort, ucis de tatăl lui. Fiica cuplului a fost răpită de tată. Essun nu poate lăsa lucrurile așa și pornește în lume să-și răzbune fiul și să-și recupereze fiica, dacă mai este vie.
Haina "fantasy" a romanului este o lupă întunecată prin care cititorul vede istoria umanității reale. Află că Essun și copiii ei sunt orogeni, pot provoca și opri cutremurele care zguduie unicul continent al lumii imaginate, numit ironic Neclintirea, fiindcă uscatul este zguduit permanent de cutremure devastatoare și obligat să traverseze „al cincilea anotimp", în care foamea și instinctul de supraviețuire împinge locuitorii să-și lepede complet umanitatea.
Oamenii obișnuiți se tem atât de tare de orogeni, încât de-a lungul istoriei Neclintirii, i-au înlănțuit pe acești „zei" cu forța și cu viclenia. Și pe cei imposibil de stăpânit îi îndepărtează în cel mai crud mod cu putință, făcându-te să crezi că moartea lor ar fi mai degrabă o binecuvântare.
Crima permite poveștii lui Essun și a lumii în care trăiește să se desfășoare. Ea este despărțită în trei fire narative: în copilărie Essun e o „sălbăticiune" renegată de propria familie. În adolescență și prima tinerețe, Essun este Sienit, care învață să-și controleze puterile. Și învață că iubirea este împletită cu durerea, că ea și cei că ea sunt periculoși pentru ceilalți dacă nu se conformează regulior rigide și că e normal să poarte lanțurile puse rasei ei.
O vreme crede toate acestea, dar ca în orice poveste, ordinea este răsturnată, iar viața lui Essun lasă să „erupă" spre suprafață toată urâțenia Neclintirii și a istoriei omenirii reale: lăcomie, invidie, ură, discriminare, războaie, eugenie, sclavie, canibalism.
Essun învață că ființele umane sunt și întuneric, dar și lumină, că iubirea nu înseamnă durere, că schimbarea este unicul lucru care vine sigur în această viață. Și că oricât de frântă, furioasă, umilită, înlănțuită și ajunsă cu puterile la capăt este, întotdeauna există speranța că mâine lumea va fi un loc puțin mai bun și mai uman decât azi. Și că speranța nu te părăsește niciodată.
Eroina și rasa ei or să zguduie Neclintirea mai tare decât o fac vulcanii, pentru ca lumea să se schimbe cu adevărat, fiindcă ce are Essun acum este "greșit și nedrept", așa cum își spune de nenumărate ori de-a lungul călătoriei sale și până la urmă, ca să schimbi lumea, trebuie „s-o distrugi și să o iei de la capăt”.
de Roxana Drăgănuță
Roxana Drăgănuță este absolventă a Școlii Normale „Andrei Mureșeanu” din Brașov (Liceul Pedagogic) și a Facultății de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov, secția română – engleză (2003). Ia parte la cursurile de scriere creativă la „The Writing School” a Livianei Tane. A publicat romanul fantasy „Selkie” la editura „The Writing Journey”, în anul 2021, roman scris în cadrul cursurilor de la „The Writing School”.
Comments