Am furat startul și vă oferim un fragment din noul roman al Corinei Ozon: „Cineva în orașul acesta te iubește” (editura „Trei”, 2023). El nu este încă apărut, dar va avea prima lansare la „Bookfest” București, duminică, 28 mai 2023, ora 14.20.
„Cineva in orașul asta te iubește”
(fragment)
Leon s‑a trezit cu mult înainte de miezul nopții, era noaptea simulării și reușise să adoarmă pe la ora 8, doar după ce băuse un ceai matcha preparat de Nora. Ea era la fel de emoționată ca și el, dar nu arăta cu nimic acest lucru, doar era specialistă în controlul emoțiilor. Lăsase să se audă muzică în surdină, iar vocea lui Kate Bush suna ca o catifea din mica boxă portabilă așezată pe birou. Leon a zâmbit când a auzit câteva versuri: Sweet and gentle sensitive man / With an obsessive nature and deep fascination / For numbers / And a complete infatuation with the calculation / Of PI.
Nu a putut mânca decât niște cereale cu apă și a băut un suc energizant. Privea pe fereastră la orașul acoperit cu mantia de întuneric, la lămpile stradale și la luminile de prin casele oamenilor, ar fi putut părea o imagine feerică. L‑a sunat Piki în rețeaua personală, însă vorbeau tot cifrat, pentru că nu puteai să știi niciodată cât de evoluat era cel care te urmărea. Nu‑și subestimau adversarii, iar acest lucru le oferea adrenalină, pentru că simțurile și abilitățile le erau provocate tot timpul. Piki nu i‑a spus mare lucru, l‑a întrebat dacă a mâncat ceva, pentru că el își comandase o mâncare indiană, se număra printre meniurile favorite. Avea nevoie de ceva consistent, îl sfătuia pe Leon să mănânce și el. După câteva minute, Val i‑a dat un mesaj că va pleca de la restaurant, ceea ce însemna că se vor vedea la locul unde avea loc repetiția.
Leon avea emoții, Nora îi spusese că e ceva normal, doar nu era robot, să nu simtă nimic. Tocmai de aceea nici cu Bob nu putuse vorbi despre asta. Uneori îl invidia că nu știa ce e frica. Însă Bob se dovedise extrem de util în dilemele strategice, în privința amplasării instrumentelor tehnice pe care urmau să le folosească. Bob estima că nu va fi nicio victimă dacă acțiunile echipei se corelau, însă Leon nu știa ce arsenal dețineau ceilalți, mai exact, cum îl vor folosi când vor acționa, iar acest lucru îl frământa. De data aceasta, Nora nu s‑a trezit să‑l încurajeze, avea în ziua următoare o participare la o conferință foarte importantă și, în plus, voia ca Leon să parcurgă în mod natural toate stările pentru a se elibera de senzațiile negative care l‑ar fi blocat în decizii. Încurajarea ei ar fi părut ceva artificial, iar ea nu‑l putea face dependent de ceva nenatural și nici nu va merge cu el la simulare, de altfel niciodată nu participase la operațiunile lui. Îi lăsase de mâncare și o băutură energizantă, îl sărutase și se dusese la culcare, așa cum făcea în fiecare seară. El a fost puțin dezorientat, dar a mers cu încredere pe metoda ei, știa că acest comportament făcea parte dintr‑o strategie. A mâncat cerealele și a băut sucul energizant, și‑a tras peste cap hanoracul cu dublură termică, iar pe cap și‑a pus un fes prin care nu trecea nici cel mai puternic viscol. Mănușile erau în buzunar, bocancii și pantalonii sport erau confortabili și astfel echipat a ieșit din locuință și a luat liftul până în subsolul imobilului, unde se afla garajul. Când a trecut cu mașina pe sub poarta care s‑a deschis la semnalul senzorilor, se simțea mai degajat, poate băutura își făcuse efectul, poate trecuse de o etapă a temerilor sale. Era firesc să fie nesigur, era firesc să aibă îndoieli, lucra cu oameni, inclusiv adversarii erau oameni, cu siguranță și ei aveau fricile lor, deși se arătau atotputernici.
Orașul era pustiu, trecuse de miezul nopții, iar responsabilitatea pe care o simțea pentru că o parte a viitorului depindea de el îl apăsa îngrozitor. Nu era un zeu, era un muritor cu puteri limitate, care studiase mult, în unele domenii excelase, fiind norocos să învețe chiar de la emeriți la care ajungeau doar cei cu performanțe academice, și asta după mulți ani.
Din mersul mașinii vedea ziduri și picioare de pod îmbrăcate cu graffiti, o întrecere de culori în ape irizate, unele fosforescente, știa că erau mesaje ascunse, adevărate bucăți de discursuri‑manifest, se gândea la câte forme luaseră aceste idei de‑a lungul secolelor și câte au devenit realitate. Despre multe dintre valorile rostogolite pe toate canalele auzise și el de mic, le auziseră și părinții lui, și bunicii, și străbunicii, unii dintre ei își pierduseră viața în numele lor. Mereu trebuia să moară oameni ca să poată fi desțelenit un teren și cultivat cu noi semințe, dar generația lui nu mai dorea să moară nimeni. Nu era sigur că va reuși, însă știa că e posibil. Mai știa că extinderea planului de tehnologizare va întâmpina obstacole, dar, odată implementat, se va rostogoli fără oprire și va atinge toate nivelurile sociale, astfel că orice om, oriunde s‑ar fi aflat, va avea acces la comunicare și la informare.
Corina Ozon (născută la Timișoara) este licențiată în Filologie, Jurnalism și Științele Comunicării. A lucrat o vreme în presa scrisă și televiziune, apoi ca specialist în Relații Publice & Comunicare. Deține un doctorat în cotutelă româno-franceză (București – Montpellier) în Științele Comunicării, iar rampa de lansare ca scriitoare a fost blogul personal. A debutat în 2014 cu „Zilele amanților”, pus în scenă de compania Teatru „La Infinit” (Sibiu, 2019) și devenit primul volum dintr-o serie de șase cărți – „Amanții” (2014-2021) – care a strâns o comunitate mare de cititori. Au urmat volumul de proză scurtă „Pană cand mă voi vindeca de tine” (2016), romanele „Tentații” (2016), „Codul lui Zoran” (2018) și „Dincolo de furtună” (2019), volumul de eseuri „Despre iubire, cu instrucțiuni de folosire” (2017) și un alt volum de proză scurtă, cu inserții poetice și fantastice, „Povești scrise in palmă” (2022). Cărțile Corinei Ozon au fost prezentate și la evenimente din afara țării, în Europa, SUA și Canada. Este primul autor român premiat cu Silver for Excellence la Gala Internațională PR Award (2015) pentru promovarea cărților în online, iar, în 2017, a fost în Top 100 femei de succes („Capital”). Poate fi urmărită pe: www.corinaozon.com. Cea mai recentă carte, în curs de apariție, este romanul „Cineva în orașul acesta te iubește” (editura „Trei”, 2023).
Comments